onsdag 2 februari 2011

Fettisdagen, den är inte idag iallafall!

Men, jag har varit sugen på semlor i flera dagar nu och utbudet av både gluten- och laktosfria semlor är inte gigantiskt.
För ett par år sedan var jag hema hos mina föräldrar i Dalarna, min unge herr P arbetade på Livgardet i Stockholm på den tiden och samåkte med en grabb från Gagnef på fredagseftermiddagen. Jag tänkte överraska de två med härliga hembakade semlor. Min kära mor är allergisk mot nötter och mandel, så istället för mandelmassa i semlorna brukar vi göra vanljkräm. Något gick dock snett i jäsningsprocessen och de släta bullarna blev mer hårda, väldigt kompakta bollar. Såg även till mitt förtret att det inte fanns något vaniljsocker i skåpet! Planen gick liksom inte i lås, det kändes som jag alltmer svävade bort från målet med semlor- stenhårda gluten- och laktosfria bollar utan mandelmassa och utan vaniljsocker. Nämnas ska också att jag arbetade under extrem tidspress här då grabbarna var på intågande. Jag gjorde det enda rätta när man bor i Dalarna i Febrauri, jag slängde mig på sparken och sparkade i vild panik ner mot Konsum. Köpte ännu ett mjölpaket, mer jäst, mjölk och så klart; vaniljsocker! Hem igen och göra om hela proceduren från början, men denna gång med ett strängt öga på termometen som mätte gradantalet i bunken med smält smör och mjölk. Det blev succé! Enligt mig själv i alla fall. Unge herr P. är inget stort fan av grädde eller mandelmassa så han gillar inte semlor vanligtvis heller och hans kamrat var förmodligen artig och väluppfostrad. Fördelen med militärer i ung ålder är att de har aptit så de stoppar i sig vad som än bjuds på. Själv älskar jag semlor!
Därav har jag idag knopat ihop hela 12 stycken släta bullar som jag gjorde i muffinsformar för att degen jämt blir så svårhanterlig. Jäsningen gick väl inte helt enligt planerna denna gång heller, men de duger. Blev inte stenhårda bollar i alla fall, dessutom provade jag ha i fibrex i degen som innehåller mycket fibrer.
Jag är supernöjd, de blev kalasgoda! Faktum är att jag sitter och trycker i mig en semla nu medan jag skriver. Enligt min smak gör sig semlan bäst i en skål varm mjölk! (laktosfri såklart)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar