söndag 19 augusti 2012

Sensommar summering!

Kycklingsallad m. scones
Igen panik gott folk! Det är inget fel på uppdateringsmekaniken och inte heller prenumerationsmailen, jag har bara inte skrivit på länge vilket där av resulterat i att ni ej fått meddelande om nya härliga mattips! Men som det gamla ordspråket så passande säger; " Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge"

Minikräftis! 
Måste bekänna att sommarens genre har gått i grillat, det är märkligt hur allting blir så mycket godare. Men för att bespara de som behaga läsa denna blogg 3 månaders luncher och middagar kommer här ett axplock av sommarens höjdpunkter. Jag har dessutom jobbat hårt på själva upplevelsen av måltiderna och inte som tidigare nämnt maniskt dokumentera precis allt som stoppas i min mun.


Fisk och skaldjur

Heta chili och vitlöksräkor som dessutom under grillningen fick en rökig arom serverades med favoriten risotto. För att tillverka denna härliga rätt behöver du följande:
Räkor
Chili

Vitlök
Salt
Peppar
Dessa ovanstående ingredienser blandas och läggs sedan på grillen, ett grillnät är att rekommendera vid fisk och skaldjursgrillning har man av erfarenhet märkt. Man kan, om man har ett lock till sin grill, lägga på detta en sväng så att räkorna blir lite nätt inrökta, finns ingen anledning att överdriva detta.

Till detta så gör man sig en risotto enligt anvisning på paketet, rekommenderas definitivt från min sida att slå i en skvätt vin och en stor näve (har man små, så ta två) riven parmesan. 




 Kummel med ingefära och chili gör egentligen enligt recept ovan som tillämpats på räkorna, dock med ett tillägg i ingredienslistan med just ingefäran då. Också här passar risotton som mjölken till gröten!
Mycket heta räkor som inte grillas utan tillreds i stekpanna och serveras med pasta för omväxlingens skull. Ha en i en skvätt laktosfri matlagningsgrädde och om man lyckats odla egna chillisar, som vi för övrigt gjort, så har man i dessa, kanske lite mango chutney alternativt sweet chili för att få lite sötma i kombination med det starka gör liksom pricken över i:et. Självfallet kan man även ha i chili som man köpt, det är inte rätt men det är ok.

Jag valde för allas trevnad att koka mig glutenfri pasta till detta, finns olika former på dessa så det gäller att hitta något som passar för person och tillfälle.




Kött!

Passade en mindre solig dag på att göra ett gäng älg/blandfärs biffar och bullar. Tog helt enkelt 1 kg älgfärs och 1 kg blandfärs, blandade detta med ägg, glutenfritt ströbröd, säkert lite mjölk också att blanda ströbrödet i och massor med goda kryddor, hade i lite extra chili också för att få lite sting! Stekte lite lätt på bullarna/biffarna för att få en fin stekyta för att sedan gräddas vidare i ugnen. Sparade lite köttmix och gjorde oss ett par feta hamburgare som grillades, så galet gott. Hade om detta inte vore offentligt använt ett helt annat ordval för beskrivningen av hamburgarna. Min burgare fick lägga sig mellan ett delat gluten- och laktosfritt hamburgebröd från Semper.






 Och till efterrätt..;)

En kär klasskamrat från Lund var på genomresa i huvudstaden och förutom intresset för utbildningen vi läst tillsammans har vi också våra finkänsliga tarmar gemensamt, dock är hon snäppet snävare och kan mäkta med laktos men gluten undviker vi båda. Begav till "Vete- Katten" och där de har ett antal fikabröd och alternativ som gluten, laktos och även socker, soja och ägg fria om jag inte minns fel. De har också en butik i anslutningen till caféet där man kan shoppa loss, och det gjorde jag:




Frukost i solskenet med gluten- och laktosfri tekaka :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar