onsdag 8 februari 2012

Beach 2012 lär ju ändå inte dyka upp än på ett tag

Minus 23 hörde jag ryktas om att det var utanför husväggarna i lördagskväll, det är för mig en stark indikation på att de lär dröja minst ett par träningsveckor innan tjälen släppt sitt tag om jorden och isen seglat iväg och lagt sig i ide till nästa kylsäsong.  Under sådana extrema temperaturdykningar är det alltid bra att vara väl förberedd. Lite extra isolering i form av hull under vintertider kan inte skada mer än självkänslan och ett par jeans i ostretchigt material i kombination med taskigt sömnadsarbete.
Har man trotsat minusgradernas intåg och promenerat på en sjö i isande kyla kan en kopp varm choklad med en svan vara otroligt gott, i synnerhet om man droppar alternativt häller i cointreau så man får en liten apelsintouch i sin choklad!





Så vad gör man inte när man har ett gäng kalla kvällar till övers? Jo man lagar mat, i syfte att äta upp den. Kan varmt rekommenderas. Här följer ett antal tips på oerhört delikata och välsmakande rätter av gluten- och laktosfri art.

Först ut är den varierande rätten med mango chutney
Här kokar man enkelt upp lite vatten, strör över en nypa salt och kastar i ett par nävar pasta.
I stekpannan slänger man i lök, (gul, vit) äpple(alternativt päron), kanske lite ingefära och chili, detta ska alltså hackas innan.  Häller över en skvätt matlagningsgrädde och en matsked mango chutney.
Nu kommer man till ett vägskäl med två olika vägar att vandra. 

Räkor eller oxfilé!





Har man svårt att fatta ett beslut så där på rak arm kan man alltid fundera på saken medan man river lite parmesanost.


Har provat båda versionerna och kan inte riktigt bestämma vilken som är mest deliciöst!




Tar man och bestämmer sig för vägen som leder mot räkorna så bör dessa skalas innan. Vill man inte slänga iväg alla dessa kroppslösa huvuden och stjärtar så kan man koka sig en fond på dessa. Släng i diverse ting som står och tar plats i kylen så blir det utmärkt! Förslagsvis morot, gul lök, tomatpuré, vatten, salt, peppar kanske. Koka upp låt stå och puttra ett bra tag och sila sedan bort huvuden, morötter och annat bråte.
Ser så där ut….





Har man dock i matlagningsgrädde, lite vitlök, chili, salt och peppar och en mix av havets delikatesser så som musslor, räkor (valfri storlek), bläckfisk och varför inte en fisk, lax är gott, så får man en fisksoppa! 







På tal om fisk så är en annan höjdare att ta torskfilé i en ugnssäker bytta och lägga på en röra som man fått till genom att mixa oliver, kronärtskocka, vitlök och kanske soltorkade tomater.
Till detta serverar man risotto med en skvätt vin i! Så otroligt gott


All mat som nämnts i detta inlägg serveras bäst med ett glas vitt vin om man då inte tar och går oxfilésvängen då passar rött så mycket bättre. Självklart så smakar maten allra bäst i mycket trevligt sällskap!

2 kommentarer:

  1. Det var väl på tiden att det kom ett nytt inlägg här! Skriv oftare för tusan, det är ju skitkul att läsa din fantastiska lyrik! Och snyggt kakel i köket förresten!! Du, beach 2012, det är långt kvar! Njut av varma chokladdrycker och håll dig inne i värmen! =) Syrran var uppe i Jokkmokk i veckan och hälsade på en kompis. Minus 40 grader hade dem! =) Hon förfrös örat, men det har som tur var blivit bättre... Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla, du trogne läsare =)
      Jag läser alltid din blogg på föreläsningarna och blir så galet hungrig och sugen på allt!! Särkilt semlor denna gång
      Glömde ta kort på Boeuf bourguignonen och den laktosfria panacottan vi gjorde och bjöd dina framtida kollegor på, typiskt! Måste göras om =)
      Fy tusan, 40 minus?! De får göra sin oboy i ren grädde!

      Radera